top of page
Poza scriitoruluiKineto bebe

Este patrupedia o etapa esentiala?

Fiecare etapa de dezvoltare neuropsihomotorie a copilului reprezinta un factor cheie in cresterea acestuia. Prin intermediul acestor etape putem urmari daca evolutia copilului este una armonioasa si, totodata, putem primi informatii valoroase despre cum trebuie sa intervenim pentru a-l ajuta sa-si atinga potentialul maxim. In jurul varstei de 8-10 luni copilul incepe sa se deplaseze in patrupedie, aceasta fiind considerata prima modalitate independenta de deplasare.


Deplasarea in patrupedie poate fi privita pe de o parte ca o etapa distractiva, descrisa prin independenta si cunoastere, iar pe de alta parte ca o adevarata provocare pentru parinti, intrucat copilul isi doreste sa exploreze locuri noi, uneori nesigure. Dar care sunt cu adevarat beneficiile mersului in patrupedie?


Imbunatatirea tonusul muscular general


Mersul in patrupedie ajuta la imbunatatirea tonusului si fortei musculare, atat la nivelul membrelor, cat si la nivelul trunchiului. Astfel, patrupedia devine un antrenament esential pentru functiile motorii grosiere pe care copilul le va dezvolta mai tarziu, cum ar fi alergatul, cataratul sau saritul.


Imbunatatirea motricitatii fine


Motricitatea fina presupune activitati intalnite deseori in viata cotidiana precum scrisul, inchiderea fermoarului sau legarea siretului. Pentru dezvoltarea acestui tip de motricitate este necesara dezvoltarea musculaturii de la nivelul membrelor superioare. In timpul mersului in patrupedie, copilul aplica presiune la nivelul bratelor si a mainilor, contribuind astfel la dezvoltarea musculaturii de la acest nivel.


Dezvoltarea sistemului senzorial


 Sistemul senzorial presupune primirea si procesarea stimulilor din mediul extern si intern, acesta fiind alcatuit din 8 parti :

o   tactil

o   auditiv

o   olfactiv

o   gustativ

o   vizual

o   vestibular

o   interoceptiv

o   exteroceptiv

 

In momentul in care copilul se deplaseaza in patrupedie sistemul vizual este stimulat constant, astfel copilul incepe sa-si formeze o imagine tridimensionala asupra mediului inconjurator, reusind sa focalizeze obiectele din spatiu si sa aprecieze distante sau sa recunoasca din ce in ce mai multe forme.


De asemenea in aceasta perioada se observa o dezvoltare importanta sistemului vestibular si proprioceptiv al copilului, intrucat acesta reuseste sa identifice pozitia corpului in spatiu fata de obiectele din jur si, totodata, reuseste sa-si imbunatateasca echilibrul. O dezvoltare insuficienta a sistemului vestibular creeaza o predispozitie la afectiuni precum vertij sau rau de miscare.


Dezvoltarea functiei cognitive


De-a lungul timpului, cercetatorii au demonstrat ca patrupedia joaca un rol important in dezvoltarea functiei cognitive. In aceasta perioada copilul isi dezvolta capacitatea de a planifica, isi imbunatateste memoria,  iar independenta oferita de aceasta etapa ajuta la cladirea increderii in sine.


 „Copilul meu nu se deplaseaza in patrupedie. Cum il pot ajuta?”


Dupa ce copilul a ajuns in pozitia asezat, plasati o jucarie in lateralul sau. Acesta se va duce catre jucarie, realizand transferul din asezat in patrupedie. Pentru a-l ajuta, puteti plasa o mana la nivelul abdomenului, sustinandu-i o parte din greutatea corpului. Daca doriti sa-i facilitati si mai mult pozitia de patrupedie, puteti aplica presiuni usoare la nivelul centurii scapulare si pelvine. Ulterior, indepartati treptat jucaria, incurajandu-l sa se deplaseze catre aceasta.


Pe masura ce copilul reuseste sa-si imbunatateasca deplasarea, puteti adauga diverse obstacole in calea sa pentru a-l provoca atat cognitiv cat si fizic.

Asadar, in ciuda faptului ca patrupedia este o etapa ce prezinta adevarate provocari, atat pentru copii, cat si pentru parinti, beneficiile acesteia nu pot fi ignorate. Astfel, aceasta etapa este cu siguranta una dintre cele mai valoroase etape ale copilului dumneavoastra.


Autor: kinetoterapeut Mihaela Florea


Asociatia KinetoBebe

8 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page