Copilul cu afectiuni neurologice necesita o atentie speciala in atingerea etapelor de dezvoltare si dobandirea resurselor care sa il duca cat mai aproape de independenta. In acest parcurs, exista un concept cu ajutorul caruia putem ajunge la deblocarea intregului potential al copilului si incurajarea acestuia sa depaseasca provocarile cu gratie si determinare.
Ce este?
Conceptul Castillio Morales isi castiga recunoasterea si utilitatea prin modul complex de abordare terapeutica.
Are la baza resurse tehnice precum vibratia, presiunea, tractiunea, alunecarea, calmul motor etc.
Spre exemplu vibratia folosita este de 2 feluri:
- Continua - induce un efect de relaxare musculara
- Intermitenta - activeaza tonusul muscular
Conceptul RCM este orientat spre redobandirea functiei motorii, o respiratie corecta si hranire adecvata avand ca obiectiv final obtinerea unei autonomii functionale cat mai ridicate pentru fiecare pacient in parte.
Cum se aplica?
Exista doua directii de aplicare:
· La nivelul capului: prin stimularea oro-faciala care ajuta la procesul masticatiei, al deglutitiei, al suptului la sugari, la stimularea sau corectarea limbajului. In termeni simpli, este o forma speciala de kinetoterapie pentru miscarile fetei si limbii ce conditioneaza inghititul, mestecatul si vorbirea. Desi sunt actiuni aparent simple, in spatele lor stau mecanisme complexe ce tin de sistemul muscular, respirator si nervos.
· La nivelul intregului corp: trunchi, membrele superioare si inferioare, se aplica resursele tehnice pentru redobandirea controlului motor, corectarea posturii in vederea dezvoltarii armonioase in toate etapele de dezvoltare motorie: de la controlul capului de pe burtica pana la ridicatul in picioare si mers
Cui se adreseaza?
Copiilor care prezinta:
- intarzieri in achizitiile motorii
- dificultati locomotorii
- prematuritate cu dificultati in procesul deglutitiei
- paralizie cerebrala
- malformatii cerebrale (ex. agenezie corp calos)
- hipotonie, de ex. Trisomia 21 (sindromul Down) si alte modificari determinate genetic
- respiratie orala
Metoda este indicata in toate afectiunile neurologice mai ales: paralizii cerebrale, sindroame genetice, trisomii dar si tulburari usoare de atasare la san, supt, deglutitie si probleme respiratorii.
O abordare completa:
“Intregul este altceva decat suma partilor sale” (K. Koffa). De aceea metoda armonizeaza si amplifica nu doar dezvoltarea fizica, ci si abilitatile de hranire, comunicare si intergare, aflate in permanenta interconectare si complementaritate.
Abordarea holistica este caracteristica distinctiva a conceptului, deoarece nu trateaza izolat simptomele ci recunoaste interdependenta aspectelor fizice, senzoriale si de comunicare. Astfel progresul intr-o anumita arie poate determina modificari pozitive in alta: de exemplu trecerea de la respiratia orala la cea nazala poate determina o postura mai buna a capului; rdicatul in picioare poate atrage cu sine veocalizarea unor sunete noi.
Explorarea potentialului continua…
… si acasa.
Un aspect important si util al conceptului este posibilitatea participarii active a parintilor in sedintele de terapie. Astfel se pot invata modalitati de stimulare aplicabile si acasa, oferind suport emotional copilului dar si o continuitate suplimentara a terapiei.
Autor: kinetoterapeut FLAVIA STOICA
Asociatia KINETO BEBE
Recuperare Pediatrica