O camera multi-senzoriala creeaza un mediu special prin stimulii pe care ii regasim in aceasta. Se doreste a fi o atmosfera linistitoare unde fiecare sa isi gaseasca sau regaseasca ceea ce are nevoie in timpul petrecut acolo. Stimulii pe care ii intalnim intr-o camera senzoriala sunt: lumina, muzica, vibratiile, obiectele placute la atingere, astfel ca toate simturile pacientilor pot fi directionate catre ceea ce au nevoie.
- La ce ajuta?
Deoarece pacientii carora ne adresam au nevoie de o adaptare sau readaptare la mediul inconjurator, o camera senzoriala le poate furniza elementele care sa il ajute pentru acest lucru, prin multitudinea de stimuli pe care o are.
- Ce efecte are?
- induce o stare de bine, de relaxare musculara si psihica;
- poate linisti copilul si scadea stresul;
- scade agresivitatea;
- indreptarea atentiei catre un anumit stimul, poate creste concentrarea.
Toate aceste efecte pozitive ajuta copilul sa fie mult mai receptiv la informatiile oferite din cadrul celorlalte terapii care il stimuleaza sa faca miscare, sa comunice, sa isi insuseasca limbajul, sa-si dezvolte inteligenta emotionala.
- In ce patologii este indicata?
- copiii cu ADHD;
- copiii cu tulburari din spectrul autist;
- copiii cu deficit de intelect;
- in paralizii cerebrale;
- afectiuni in care exista tulburari senzitive si senzoriale (sindroame, boli genetice);
- intarziere in dezvoltarea motorie unde este necesara stimularea.
Utilizarea acestei terapii este complementara terapiei clasice si se aplica doar la recomandarea kinetoterapeutului care realizeaza programul de recuperare