top of page
Poza scriitoruluiKineto bebe

Psihoterapia pentru copii


Psihoterapia pentru copii este o terapie adaptata pe intelesul copiilor. Acestia nu pot vorbi cu aceeasi usurinta cu care vorbesc adultii despre problemele pe care le intampina in viata de zi cu zi.Asta pentru ca nu sunt constienti de gravitatea lucrurilor neavand experienta sau pentru ca varsta sau limbajul nu le permit. De multe ori ce nu poti exprima verbal, poti exprima prin intermediul desenului, al culorilor sau in timpul jocurilor, sau discutiilor dirijate. Asa ca sunt folosite metode si tehnici precum: desenele proiective, jocurile de rol, jocurile interactive, jucariile si povestile terapeutice care sa ii ajute pe copii sa-si inteleaga emotiile si felul in care s-au comportat intr-o anumita situatie dar si emotiile si felul de a se comporta al celorlalti.


Copiii invata preponderent prin imitatie. Nu e suficient sa-i vorbesti copilului tau despre felul in care ar trebui sa vorbeasca si sa se poarte, cel mai important e sa-i arati exemplul tau.

Atunci cand copilul prezinta un anumit comportament care ii da de cap parintelui, este important ca acesta sa se opreasca si sa se intrebe ce a facut gresit in relatie cu copilul sau.Comportamentul pe care il prezinta copilul, ca ne place sau nu ne place, este de fapt oglindirea comportamentului parintelui.Daca parintele accepta ca a gresit in relatia cu copilul sau, acesta este primul pas spre a-l ajuta.Bineinteles ca fiecare parinte isi doreste tot ceea ce este mai bun si mai frumos pentru copilul sau si este normal si chiar reuseste destul de mult in aceasta directie.Dar, nefiind de fiecare data informati la timp despre anumite aspecte, nestiind efectiv cum sa abordeze anumite situatii, amanand poate rezolvarea lor sau incercand sa le rezolve si nereusind, anumite probleme se pot agrava asa ca, este important ca parintele sa mearga cu copilul la un specialist.


Parintii pot veni cu copilul la psihoterapie daca acesta minifesta anumite comportamente :

  • copilul nu-si asculta parintii, este foarte obraznic iar acestea nu stiu ce sa mai faca in acesta privinta

  • copilul isi loveste parintii sau alti copii, colegi

  • copilul nu se intelege prea bine cu fratele sau sora

  • de cand a aparut in familie un fratior sau o surioara, copilul si-a schimbat total comportamentul

  • copilul nu are prieteni, socializeaza mai greu, este timid

  • copilul nu prea mananca potrivit varstei, nu mananca anumite alimente, are fixatie pe unele alimente, mananca prea mult apoi varsa

  • prezinta anxietate, ingrijorare mare in legatura cu anumite evenimente (serbare, inceperea unui curs, zborul cu avionul, etc.)

  • nu doreste sa discute cu familia despre ceea ce se intampla cu el

  • prezinta foarte multe frici (de animale, de doctor, de spatii deschise, de intuneric, de insecte, etc.)

  • ii e foarte frica sa doarma singur in camera, motiv pentru care doarme inca cu parintii

  • copilul nu mai doreste sa mearga la gradinita sau la scoala

  • ... si lista poate continua

Concluzie:

Este important ca parintele sa mearga cu copilul la specialist dar la fel de important este ca acesta la randul sau sa invete cum sa-l abordeze pe copil pe viitor pentru a evita eventualele comportamente nedorite sau probleme.


Pentru informatii privind preturile click aici

291 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page