RECUPERARE PEDIATRICA

Inchide

De ce sa alegi KinetoBebe?

 

Pentru ca suntem o echipa de profesionisti, iar fiecare dintre noi este unic, reusim sa facem programele de terapie din Centrele Kinetobebe sa devina ceva placut pentru toti (copil-parinte-terapeut).

Ne bazam pe experienta noastra si abordam diferit fiecare caz in parte, comunicam permanent cu parintii si incercam sa cream un mediu indragit de toti copiii care ne vin in terapie. Chiar daca vorbim de un nou-nascut sau de un copil mai mare, fiecare trebuie sa se simta confortabil si apreciat.

Sedinta de terapie se lucreaza individual indiferent de varsta pacientului, pentru ca dorim sa ii acordam toata atentia in timpul programului.  

Terapeutii Centrului se specializeaza permanent, asa ca atunci cand abordeaza un caz nou, pot alege din metodele studiate ce se potriveste, iar programul sa fie cat mai eficient. Nu sunt doar exercitii fizice pentru un anumit diagnostic, ci orice program se bazeaza pe mai multe metode cunoscute de kinetoterapeut si alegerea celor potrivite fiecarui copil.

Lucram impreuna cu micutii pacienti si parintii lor astfel ca terapia se continua si acasa, prin sfaturile primite de la specialist si alegerea anumitor exercitii. Incercam sa intelegem fiecare pacient in parte, sa empatizam cu dorintele si sentimentele fiecarui parinte si ne daruim cunostintele, creativitatea si zambetele tuturor celor care ne acorda increderea de a lucra impreuna cu noi.


Patologii in care se recomanda kinetoterapia

Programele de kinetoterapie se adreseaza urmatoarelor tipuri de afectiuni: afectiuni ortopedice, intarzieri in dezvoltarea motorie, afectiuni neurologice, sindroame genetice etc. 

 

 

– tulburare de coordonare centrala;

– paralizii cerebrale (parapareza spastica, tetrapareza spastica, dipareza, hemipareza);

– paralizii de tip periferic (pareza de plex brahial);

– dischinezii.

 

– Down, West, Hipoton, Rett, Prader Willie etc

Fiecare copil este unic si programul de terapie difera de la pacient la pacient chiar daca prezinta diagnostic.

Pentru informatii privind preturile Click aici


Kinetoterapia pediatrica

Kinetoterapia pediatrica reprezinta ansamblul de tehnici si metode utilizate in scopul recuperarii somato-functionale, motrice si psihice a acestora.

Kinetoterapia pediatrica se adreseaza copiilor din primele zile de viata pana la varsta de 16 ani. Bebelusii sunt adusi la evaluare pentru ca au o recomandare medicala sau pentru ca parintii sa fie informati despre cum sa stimuleze motor copilul pentru o dezvoltare armonioasa, cum sa il pozitioneze corect, care sunt etapele de dezvoltare neuromotorie si cand apar acestea, ce sa intampla daca sunt intarzieri in aparitia acestora.

Kinetoterapia pediatrica inglobeaza o multitudine de metode de lucru adaptate fiecarui copil de la varsta de nou-nascut pana la 16 ani. Exercitiile fizice efectuate stimuleaza micul pacient urmarind etapele de dezvoltare neuromotorie.

Terapia poate fi efectuata manual sau cu diferite aparate, ajutata de dispozitive medicale specifice, toate urmarind un plan de recuperare bine stabilit.

Metodele de lucru efectuate cu succes in centrul nostru sunt:

Terapia Vojta;

– Principiile dupa conceptul Bobath;

Terapia Schroth;

Stimularea oro-faciala;

– Osteopatia;

Electroterapia;

Kinesiotaping;

Terapia multisenzoriala.

Terapia pe baza vibratiilor

Specialistul kinetoterapeut are studii universitare si postuniversitare, cursuri de pregatire profesionala, cunostinte medicale complexe pentru a putea practica aceasta meserie.

Kinetoterapeutul pediatru colaboreaza cu medici specialisti: ortopezi, neurologi, reumatologi, medici de recuperare, cardiologi, pediatri, medici de familie si psihoterapeuti.

Programele de kinetoterapie pot fi profilactice (de preventie si stimulare specifica varstei) sau de recuperare, atunci cand exista o recomandare medicala.

Categoriile de varsta ale pacientilor nostri si importanta terapiei:

Programe de terapie cu recomandare medicala – de acestea beneficiaza copiii care au un diagnostic medical si se urmareste atingerea celui mai inalt potential al pacientului.

Programele de intretinere – reprezinta continuarea sedintelor de kinetoterapie ale pacientilor ce si-au atins obiectivele terapeutice pentru care au venit la stimulare, dar parintii doresc sa urmeze terapia pentru beneficiile exercitiilor fizice.

Programele profilactice – se adreseaza oricarui copil, indiferent de varsta, scopul acestora fiind de stimulare neuromotorie specifica varstei, fara a necesita o recomandare medicala.

Terapia se poate incepe inca din primele zile de viata la recomandarea medicului sau in scop profilactic indiferent de varsta.

Pentru detalii privind preturile Click aici


Evaluare Kinetoterapie

 

Evaluarea reprezinta prima interactiune dintre terapeut, copil si parinte, fiind o discutie despre istoricul medical al copilului, motivul pentru care parintele doreste parerea specialistului, asteptarile acestuia referitoare la programul de terapie, necesitatea sau nu a terapiei si efectuarea masuratorilor si testelor specifice.

De ce este necesara o evaluare?

De cele mai multe ori parintii vin la evaluare cu copilul pentru ca au o ingrijorare legata de postura acestuia, de etapa de dezvoltare neuromotorie la care se afla acesta sau primesc o recomandare medicala catre kinetoterapie.

Evaluarea este necesara pentru ca terapeutul sa cunoasca pacientul si sa poate informa parintii referitor la ce este de facut din punctul de vedere al terapiei fizice.

Ce documente medicale sunt necesare?

Care este scopul evaluarii?

 

In ce consta o sedinta de evaluare?

    Aceasta este diferita in functie de varsta pacientului si de particularitatile fiecaruia.

Cum se evalueaza un bebelus nou-nascut pana la 12 luni?

In timpul evaluarii parintele este informat despre:

 

Cum se evalueaza copilul mic 1-3 ani si prescolar 3-5 ani?

 

Cum se evalueaza copiii scolari si adolescentii?

– se efectueaza masuratori specifice;

– teste respiratorii;

– analiza mersului, coordonarii si echilibrului;

– analiza posturala si plantara;

– se testeaza rezistenta la efort.

Parintele este informat despre:

Indiferent de varsta copilului importanta este comunicarea cu parintii. Acestia pot pune orice intrebare si li se explica tot ceea ce face terapeutului, in ce consta un program de kinetoterapie, ce frecventa este necesara, ce exercitii va face acasa, ce trebuie sa evite, daca este necesar i se recomanda un control medical de specialitate.

Dupa evaluarea pacientului, se stabileste un plan de terapie, acesta avand ca scop obtinerea celor mai bune rezultate pentru fiecare pacient in parte.

Se stabilesc obiective terapeutice care se vor indeplinite intr-o perioada scurta (cateva saptamani), iar acestea se modifica odata cu evolutia pacientului.

Noi consideram ca echipa este formata din copil – terapeut – parinte si colaboram pe toata perioada in care se urmeaza programul de kinetoterapie. Parintele este indrumat sa continue anumite exercitii acasa cu copilul si la fiecare sedinta se stabileste care sunt acestea.  

Principalele obiective ale unui program de kinetoterapie sunt:

 Fiecare program de recuperare este personalizat in functie de diagnostic si de particularitatile copiilor.

Cat dureaza o sedinta de evaluare?

Durata unei sedinte de evaluare este de 30 de minute.

Pentru informatii privind preturile Click aici 

 


Terapie SCHROTH

Terapia Schroth reprezinta o metoda foarte eficienta si tintita in tratarea si corectarea atitudinilor vicioase de statica vertebrala si bolii Scheuermann.

Metoda foloseste exercitii specifice care vizeaza o corectare in toate cele trei planuri dimensionale, folosind exercitii de respiratie, contractia musculara si permanenta autocorectie in oglinda.

Se adreseaza copiilor mai mari (in jurul varstei de 9 ani si dupa aceasta varsta) deoarece necesita un anumit grad de intelegere a exercitiilor, de mentinere activa a anumitor pozitii si de autocorectare.

Este recomandata in urmatoarele patologii:

Care sunt obiectivele terapeutice?

Terapia este individualizata si exercitiile trebuie continuate si acasa pentru a se atinge obiectivele terapeutice .

Pentru informatii privind preturile Click aici


Terapie VOJTA

Terapia Vojta este o metoda de stimulare neuromotorie care se adreseaza sistemului nervos central, acesta incercand sa obtina reactiile ideale ale corpului pentru facilitarea miscarii.

Copilul este asezat intr-o pozitie prestabilita si terapeutul exercita o presiune usoara pe anumite puncte de pe membre sau trunchi. Este foarte important de stiut ca acesta terapie nu creeaza nicio durere. Deseori copiii plang in timpul terapiei deoarece trebuie sa mentina o pozitie fixa pe perioada exercitiului si acest lucru le creeaza disconfort.

Terapia Vojta se poate incepe inca de la nastere atunci cand medicul o recomanda si se poate continua la orice varsta. Cu cat se incepe mai repede, in primele 2 luni de viata, cu atat rezultatele sunt mai bune si apar mai repede.

 

Efetele terapiei:

Ceea ce este de observat la acesta terapie sunt efectele pozitive imediate dupa stimulare. La fiecare sedinta, terapeutul isi stabileste un anumit obiectiv de indeplinit si lucreaza pentru ca reactia obtinuta sa apara in timpul terapiei. Pentru a fi eficienta terapia se executa de mai multe ori pe zi si unul dintre parinti este instruit de specialist pentru a continua si acasa exercitiile.

Programul de terapie Vojta se face pe baza recomandarii din partea unui medic specialist.

Pentru informatii privind preturile Click aici


Stimularea oro-faciala

Reprezinta un ansamblu de tehnici speciale care se aplica la nivelul musculaturii fetei, buzelor si intrabucal (in interior gurii) stimuland functiile de supt, masticatie si deglutitie (inghitire). Se executa manevre de masaj, vibratii, presiuni manuale sau/si cu anumite aparate.

Stimularea oro-faciala se adreseaza copiilor cu tulburari de motricitate buco-faciala si ajuta la supt, apucarea alimentelor, mentinerea acestora in gura, masticatie, inghitire, mentinerea salivei in cavitatea bucala, gestionarea lichidelor.

Indicata copiilor cu:

–     tulburari neuro-motorii;

Stimularea oro-faciala face parte din procesul complex de recuperare medicala. Se poate aplica nou-nascutilor din primele zile de la nastere daca se constata o tulburare in procesul de hranire a acestuia.

Stimularea oro-faciala se aplica doar la recomandarea medicului specialist sau kinetoterapeutului care realizeaza programul de recuperare.


Osteopatia

Este un concept terapeutic preventiv si curativ aplicat pentru a restabili sanatatea individului.

In ce consta terapia?

Osteopatia cuprinde o mare varietate de tehnici manuale pentru a imbunatati functia fiziologica si a sprijini homeostazia care a fost modificata de catre disfunctia somatica.

In terapie sunt abordate sistemele scheletic, articular, miofascial, vascular, limfatic si neuronal.

OSTEOPATIE

Osteopatia se poate aplica in urmatoarele patologii pediatrice:

In cazul unor tulburari minore, care tin de domeniul functional, osteopatia permite reechilibrarea si rearanjarea mecanismelor generale ale corpului.

In cazul tulburarilor profunde, care lasa Sechele grave (ex. Pacientii cu afectarea a Sistemului Nervos Central -SNC), osteopatia aduce confort si ameliorare a starii fizice si psihice datorita normalizarii tisulare profunde.

Pentru informatii privind preturile Click aici


Placa Galileo – terapia pe baza vibratiilor

Galileo System este un dispozitiv medical care se foloseste in sedintele de kinetoterapie si are la baza miscarea pe baza de vibratii de diferite intensitati. Miscarea vibratorie simuleaza mersul uman, iar schimbarea intensitatii vibratiilor supune corpul la un antrenament muscular special conceput.

Utilizarea acestui dispozitiv medical este complementara terapiei clasice si se aplica doar la recomandarea kinetoterapeutului care realizeaza programul de recuperare.


Terapia senzoriala

O camera multi-senzoriala creeaza un mediu special prin stimulii pe care ii regasim in aceasta. Se doreste a fi o atmosfera linistitoare unde fiecare sa isi gaseasca sau regaseasca ceea ce are nevoie in timpul petrecut acolo. Stimulii pe care ii intalnim intr-o camera senzoriala sunt: lumina, muzica, vibratiile, obiectele placute la atingere, astfel ca toate simturile pacientilor pot fi directionate catre ceea ce au nevoie.  

Deoarece pacientii carora ne adresam au nevoie de o adaptare sau readaptare la mediul inconjurator, o camera senzoriala le poate furniza elementele care sa il ajute pentru acest lucru, prin multitudinea de stimuli pe care o are.

– induce o stare de bine, de relaxare musculara si psihica;

– poate linisti copilul si scadea stresul;

– scade agresivitatea;

– indreptarea atentiei catre un anumit stimul, poate creste concentrarea.

Toate aceste efecte pozitive ajuta copilul sa fie mult mai receptiv la informatiile oferite din cadrul celorlalte terapii care il stimuleaza sa faca miscare, sa comunice, sa isi insuseasca limbajul, sa-si dezvolte inteligenta emotionala.

Utilizarea acestei terapii este complementara terapiei clasice si se aplica doar la recomandarea kinetoterapeutului care realizeaza programul de recuperare


YouTube
Facebook
Instagram