RECUPERARE PEDIATRICA

Inchide

Rezultate in recuperarea copiilor cu diagnostic de scolioza idiopaica

Nume si prenume pacient: Andreea
Varsta actuala: 17 ani

Diagnostic: scolioza idiopatica juvenila cu unghi Cobb 19° thoracal si 20° lombar conform rezutatelor imagistice

Varsta intrarii in terapie: 15 ani 6 luni

Achizitii initiale: In urma sedintei de evaluare initiala s-au constatat urmatoarele :mentine capul proiectat anterior; umaul drept ascensionat;prezinta gibus lombar stanga si toracal dreapta;bazin anteversat. In pozitia sezand, curburile coloanei sunt inversate;

Metode terapeutice aplicate: terapia tridimensionala a scoliozei dupa principiile C. Schroth

Rezultate dupa 10 luni de terapie cu o frecventa de 2 sedinte pe saptamana: s-a realizat  o scadere de 1° toracal de la unghi Cobb 19° la 18° si de 8 ° lombar, de la unghi Cobb 20° la 12° in urma rezultatelor imagistice. Andreea continua programul de kinetoterapie in Centru si realizeaza si la domiciliu exercitiile kinetice.

Scolioza idiopatica: https://en.wikipedia.org/wiki/Scoliosis#Definition


Recuperarea motorie in prematuritate severa

Recuperarea motorie in prematuritate severa

Pacient: Ana
Varsta actuala: 3 ani si 11 luni

Diagnostic:
prematuritate severa, varsta gestationala 28 de saptamani, greutate la nastere 850 gr provenita din sarcina gemelara, hipotonie axiala (diagnostic la varsta de 8 luni cronologic)

Varsta intrarii in terapie: 8 luni
Achizitii initiale: la varsta de 8 luni cronologic copilul avea controlul capului consolidat, in decubit ventral pastreaza postura papusa joasa

Metode terapeutice aplicate: Metoda Bobath

Rezultate dupa 2 ani terapie cu o frecventa de 2-3 sedinte pe saptamana:
In urma sedintelor de terapie, copilul a reusit sa treaca prin toate etapele  dezvoltarii neuromotorii  normale incepand cu dobandirea controlului capului, rostogolirea, ridicarea in asezat, deplasarea in patrupedie, ridicarea in ortostatism si mersul independent reusind astfel ca varsta acesteia corectata sa fie aceiasi cu cea cronologica din punct  de vedere motor. La varsta de 3 ani cronologic mergea independent pe distante lungi cu echilbru si coordonare conform varstei, urca si cobra de pe obstacole, urca independent pe spalier.   


Program de recuperare pentru copiii diagnosticati cu Scolioza

Recuperarea Scoliozei prin metoda Schroth

Pacient: Maya
Varsta actuala: 13 ani

Diagnostic: scolioza thoracala 19° si lombara 18 °, rezultat stabilt in urma investigatiilor imagistice.

Varsta intrarii in terapie: 12 ani
Achizitii initiale:
asimetrie centura scapulo humerala si pelvina, spate plat, bazin retroversat, Unghi Cobb 19°thoracal si 18° lombar

Metode terapeutice aplicate: In abordarea kinetica a acestui caz am ales sa folosesc terapia Schroth, fiind considerata cea mai eficienta in ameliorarea problemelor de statica vertebrala, folosind un set complex de exercitii de respiratie si contractii musculare.

Rezultate dupa 6 luni de terapie:
Rezultatele acestei abordari au fost obtinute pe parcursul a 6 luni de terapie sustinuta, in centrul de recuperare pediatrica Kineto Bebe , dar si la domiciliul pacientului prin realizarea exercitilor invatate in timpul sedintelor de terapie. In aceasta perioada de timp s -a putut observa o imbunatatire a aliniamentului postural, asimetriile de la nivelul centurii Scapulo-Humerale si pelvine sunt reduse, obtinandu-se o scadere semnificativa a unghiului Cobb de la 19° la 13°in zona thoracala si de la 18 ° la 15° in zona lombara (rezultat stabilit in urma investigatiilor imagistice). Un alt aspect pozitiv al acestei terapii este imbunatatirea capacitatii respiratorii si al tonusului muscular global.

Recuperarea Scoliozei prin metoda Schroth


Recuperare motorie pentru pacientii cu diagnostic neurologic: hidrocefalie interna si hemipareza spastica

Recuperare motorie pentru pacientii cu diagnostic neurologic: hidrocefalie interna si hemipareza spastica

Nume si prenume pacient: Andrei
Varsta actuala: 3 ani si 11 luni

Diagnostic:
Prematur 28 de saptamani, Provenit din sarcina gemelara; Craniu cu aspect scafocefalic cu diametru bitemporal ingust, hidrocefalie interna cu drenaj ventriculo-peritoneal, Tulburare de mers, Picior stang valgum, Hemipareza spastica STG frusta predominant crurala

Varsta intrarii in terapie: 8 luni cronologice
Achizitii initiale:
La intrarea in terapie achizitiile motorii ale copilului erau: control al capului neconsolidat, pastra pentru scurt timp postura p apusa joasa si facea sprijin pe antebrate si pe partea superioara a sternului. Intarzierea in dezvoltare a pacientului era de 2 luni, dar diagnosticul de prematuritate  si celelalte leziuni ale sistemului nervos central, confirmate imagistic, anticipau o perioada lunga de recuperare.

Metode terapeutice aplicate:
Am efectuat un program constant de kinetoterapie, cu sedinte de trei ori pe saptamana, pe perioada a doi ani jumatate folosind metoda Bobath, dorind sa recuperam intarzierea in dezvoltare neuro-motorie  si sa parcurgem impreuna toate etapele de dezvoltare neuromotorie cu coordonare, stabilitate si echilibru pana la dobandirea mersului independent. Acest lucru s-a intamplat la varsta de 2 ani. A doua faza a programului de recuperare s-a desfasurat cu frecventa redusa a sedintelor de kinetoterapie, de doua ori pe saptamana, consolidand echilibrul si coordonarea in ortostatism dinamic.

Rezultate dupa 3 ani de terapie:
Parcurgand programul terapeutic sugerat, Andrei are valori motorii si cognitive adaptate varstei cronologice, fiind integrat cu success in gradinita cu program normal.

Hidrocefalie https://ro.wikipedia.org/wiki/Hidrocefalie
Hemipareza spastica https://www.romedic.ro/hemipareza-spastica

Recuperare motorie pentru pacientii cu diagnostic neurologic: hidrocefalie interna si hemipareza spastica


Rezultate in recuperarea scoliozei lombare

Pacient: Mihai

Varsta actuala: 12 ani 8 luni

Diagnostic initial:  scolioza lombara cu unghi Cobb 16° (stabilit prin investigatii imagistice)

Varsta intrarii in terapie: 11 ani

Achizitii initiale: in urma sedintei de evaluare initiala s-au observant urmatoarele: umar stang ascensionat, sold drept ascensionat, asimetrie flancuri, convexitate trunchi stanga, bazin anteversat curbura lombara si cervicala accentuate, calcaneu deviat in valg, mai accentuat la nivelul MI stang

Metode terapeutice aplicate: terapia tridimensionala a scoliozei dupa C. Schroth

Rezultate dupa 6 luni de terapie cu o frecventa de 2 sedinte pe saptamana: o scadere a unghiului Cobb de 10°, de la 16° pana la 6° ( rezultat stabilit pri investigatii imagistice).

Scolioza : https://en.wikipedia.org/wiki/Scoliosis#Definition


Recuperarea motorie pentru pacientii cu Sindrom Hipoton

Recuperarea motorie pentru pacientii cu Sindrom Hipoton

Pacient: Ana
Varsta actuala: 1 an si 9 luni

Diagnostic:
Intarziere in dezvoltarea neuromotorie, Hipervitaminoza D, Hipotonie musculara preponderent la nivelul membrelor inferioare, Sindrom hipoton

Varsta intrarii in terapie: 8 luni
Achizitii initiale: la sedinta de evaluare reusea doar sa prinda pe linia mediana din decubit dorsal si sa se rostogoleasca din decubit dorsal in decubit lateral. In decubit ventral nu reusea sa ridice capul de pe suprafata de sprijin.

Metode terapeutice aplicate: terapie Bobath

Rezultate dupa 1 an si 1 luna de terapie:
Copilul a urmat un program de kinetoterapie cu o frecventa de 2 sedinte pe sa saptamana , reusind sa parcurga etapele de dezvoltare motorie. In present reuseste sa se ridice independent in asezat, merge in patrupedie si depaseste obstacole (prag, trepte, piciorul mamei), se ridica in ortostatism prin agatare cu minim ajutor.

Sindrom Hipoton
http://www.sfatulmedicului.ro/Cresterea-si-dezvoltarea-copiilor/bebelusul-hipoton_5142

Recuperarea motorie pentru pacientii cu Sindrom Hipoton


Rezultate in recuperarea scoliozei la copii

Rezultate in recuperarea scoliozei

Pacient: Florin

Varsta actuala: 10 ani si 2 luni

Diagnostic: Scolioza toracala 18 grade si lombar 22 grade, in urma rezultatelor imagistice

Varsta intrarii in terapie: 9 ani si 2 luni 

Achizitii initiale: acesta s-a prezentat in cadrul centrului cu o asimetrie accentuata atat la nivelul bazinului cat si la nivelul centurii scapulare.In plan sagital acesta prezenta o accentuare a curburii lombare si toracale. Hiperlaxitate poliarticulara, calcaneu deviat in valg bilateral

Metode terapeutice aplicate: Terapia Schroth

Rezultate dupa 1 an de terapie cu o frecventa de sedinte pe saptamana: S-a inregistrat o corectie semnificativa a asimetriei posturale;Fara asimetrie la nivelul bazinului si centurii scapulare. Echilibrat in plan sagital. In urma investigatie imagistice a rezultat cifoza toralaca si lordoza lombara cu aspect normal, fara a spect de scolioza dorso-lombara, vertebra de tranzitie lombo-sacrata la S1.

Scolioza: https://en.wikipedia.org/wiki/Scoliosis#Definition


Program de recuperare motorie pentru pacientii cu diagnostic cardio-pulmonar

Pacient: Matei
Varsta actuala: 1 an si 4 luni

Diagnostic:
Stenoza severa a blocului bronsic, principal stang cu compresie vasculara extrinseca (operat), Arc aortic intrerupt, defect interventricular peri-membranos, Paralizie corzi vocale.

Varsta intrarii in terapie: 9 luni
Achizitii initiale:
La intrarea in terapie achizitiile motorii ale copilului erau: pastra pentru cateva momente postura papusii joasa, cu sprijin si echilibru deficitar, controlul capului fiind neconsolidat. Aceste aspecte indicau o varsta motorie mai mica de 3 luni jumatate. Copilul avea tonus muscular scazut, diagnosticat de echipa medicala din Italia cu Hipotonie musculara axiala, lucru care ducea spre intraziere severa in dezvoltare.

Metode terapeutice aplicate:
Am efectuat pe o perioada de 6 luni kinetoterapie cu copilul, intr-un program de 3 sedinte pe saptamana. Programul a constat in exercitii de stimulare neuromotorie din metoda Bobath. Durata si intensitatea manevrelor de terapie au fost ajutate posibilitatilor succesive ale pacientului de adaptare si executie, fiind un caz ce a necesitat atentie sporita datorita problemelor cardio-pulmonare.

Rezultate dupa 6 luni de terapie:
Rand pe rand, parcurgand toate etapele de dezvoltare fiziologice, a ajuns in prezent sa se ridice in ortostatism cu sprijin prin pozitia cavaler si sa mearga lateral, tinandu-se de mobila. In perioada de terapie, respectiv 6 luni, pacientul a recuperat intarzierea in dezvoltare motorie determinata de repercursiunile perioadelor pre si postoperatorii succesive.

Program de recuperare motorie pentru pacientii cu diagnostic cardio-pulmonar


Recuperarea motorie pentru pacientii cu Sindromul Witteveen-Kolk

Pacient: Mihai
Varsta actuala: 1 an si 7 luni

Diagnostic:
Sindrom Witteveen-Kolk, Tulburare globala de dezvoltare, Tulburare de migrare pahi si polimicrogirie, Strabism convergent

Varsta intrarii in terapie: 5 luni
Achizitii initiale: Din decubit dorsal intoarce capul in ambele parti si se intoarce pe o parte

Metode terapeutice aplicate: terapie Bobath si terapie Vojta

Rezultate dupa 12 luni de terapie:
Rand pe rand, parcurgand toate etapele de dezvoltare fiziologice, a ajuns in prezent sa se ridice in ortostatism si face cativa pasi independent.

Sindrom Witteveen-Kolk
https://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/syndromen/witteveen%20kolk.php

Recuperarea motorie pentru pacientii cu Sindromul Witteveen-Kolk


YouTube
Facebook
Instagram