RECUPERARE PEDIATRICA

Inchide

Recuperarea motorie pentru pacientii cu Sindromul Witteveen-Kolk

Pacient: Mihai
Varsta actuala: 1 an si 7 luni

Diagnostic:
Sindrom Witteveen-Kolk, Tulburare globala de dezvoltare, Tulburare de migrare pahi si polimicrogirie, Strabism convergent

Varsta intrarii in terapie: 5 luni
Achizitii initiale: Din decubit dorsal intoarce capul in ambele parti si se intoarce pe o parte

Metode terapeutice aplicate: terapie Bobath si terapie Vojta

Rezultate dupa 12 luni de terapie:
Rand pe rand, parcurgand toate etapele de dezvoltare fiziologice, a ajuns in prezent sa se ridice in ortostatism si face cativa pasi independent.

Sindrom Witteveen-Kolk
https://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/syndromen/witteveen%20kolk.php

Recuperarea motorie pentru pacientii cu Sindromul Witteveen-Kolk


Program de recuperare motorie pentru pacientii cu diagnostic cardio-pulmonar

Pacient: Matei
Varsta actuala: 1 an si 4 luni

Diagnostic:
Stenoza severa a blocului bronsic, principal stang cu compresie vasculara extrinseca (operat), Arc aortic intrerupt, defect interventricular peri-membranos, Paralizie corzi vocale.

Varsta intrarii in terapie: 9 luni
Achizitii initiale:
La intrarea in terapie achizitiile motorii ale copilului erau: pastra pentru cateva momente postura papusii joasa, cu sprijin si echilibru deficitar, controlul capului fiind neconsolidat. Aceste aspecte indicau o varsta motorie mai mica de 3 luni jumatate. Copilul avea tonus muscular scazut, diagnosticat de echipa medicala din Italia cu Hipotonie musculara axiala, lucru care ducea spre intraziere severa in dezvoltare.

Metode terapeutice aplicate:
Am efectuat pe o perioada de 6 luni kinetoterapie cu copilul, intr-un program de 3 sedinte pe saptamana. Programul a constat in exercitii de stimulare neuromotorie din metoda Bobath. Durata si intensitatea manevrelor de terapie au fost ajutate posibilitatilor succesive ale pacientului de adaptare si executie, fiind un caz ce a necesitat atentie sporita datorita problemelor cardio-pulmonare.

Rezultate dupa 6 luni de terapie:
Rand pe rand, parcurgand toate etapele de dezvoltare fiziologice, a ajuns in prezent sa se ridice in ortostatism cu sprijin prin pozitia cavaler si sa mearga lateral, tinandu-se de mobila. In perioada de terapie, respectiv 6 luni, pacientul a recuperat intarzierea in dezvoltare motorie determinata de repercursiunile perioadelor pre si postoperatorii succesive.

Program de recuperare motorie pentru pacientii cu diagnostic cardio-pulmonar


Recuperarea motorie pentru pacientii cu Sindrom Hipoton

Recuperarea motorie pentru pacientii cu Sindrom Hipoton

Pacient: Ana
Varsta actuala: 1 an si 9 luni

Diagnostic:
Intarziere in dezvoltarea neuromotorie, Hipervitaminoza D, Hipotonie musculara preponderent la nivelul membrelor inferioare, Sindrom hipoton

Varsta intrarii in terapie: 8 luni
Achizitii initiale: la sedinta de evaluare reusea doar sa prinda pe linia mediana din decubit dorsal si sa se rostogoleasca din decubit dorsal in decubit lateral. In decubit ventral nu reusea sa ridice capul de pe suprafata de sprijin.

Metode terapeutice aplicate: terapie Bobath

Rezultate dupa 1 an si 1 luna de terapie:
Copilul a urmat un program de kinetoterapie cu o frecventa de 2 sedinte pe sa saptamana , reusind sa parcurga etapele de dezvoltare motorie. In present reuseste sa se ridice independent in asezat, merge in patrupedie si depaseste obstacole (prag, trepte, piciorul mamei), se ridica in ortostatism prin agatare cu minim ajutor.

Sindrom Hipoton
http://www.sfatulmedicului.ro/Cresterea-si-dezvoltarea-copiilor/bebelusul-hipoton_5142

Recuperarea motorie pentru pacientii cu Sindrom Hipoton


Recuperare motorie pentru pacientii cu diagnostic neurologic: hidrocefalie interna si hemipareza spastica

Recuperare motorie pentru pacientii cu diagnostic neurologic: hidrocefalie interna si hemipareza spastica

Nume si prenume pacient: Andrei
Varsta actuala: 3 ani si 11 luni

Diagnostic:
Prematur 28 de saptamani, Provenit din sarcina gemelara; Craniu cu aspect scafocefalic cu diametru bitemporal ingust, hidrocefalie interna cu drenaj ventriculo-peritoneal, Tulburare de mers, Picior stang valgum, Hemipareza spastica STG frusta predominant crurala

Varsta intrarii in terapie: 8 luni cronologice
Achizitii initiale:
La intrarea in terapie achizitiile motorii ale copilului erau: control al capului neconsolidat, pastra pentru scurt timp postura p apusa joasa si facea sprijin pe antebrate si pe partea superioara a sternului. Intarzierea in dezvoltare a pacientului era de 2 luni, dar diagnosticul de prematuritate  si celelalte leziuni ale sistemului nervos central, confirmate imagistic, anticipau o perioada lunga de recuperare.

Metode terapeutice aplicate:
Am efectuat un program constant de kinetoterapie, cu sedinte de trei ori pe saptamana, pe perioada a doi ani jumatate folosind metoda Bobath, dorind sa recuperam intarzierea in dezvoltare neuro-motorie  si sa parcurgem impreuna toate etapele de dezvoltare neuromotorie cu coordonare, stabilitate si echilibru pana la dobandirea mersului independent. Acest lucru s-a intamplat la varsta de 2 ani. A doua faza a programului de recuperare s-a desfasurat cu frecventa redusa a sedintelor de kinetoterapie, de doua ori pe saptamana, consolidand echilibrul si coordonarea in ortostatism dinamic.

Rezultate dupa 3 ani de terapie:
Parcurgand programul terapeutic sugerat, Andrei are valori motorii si cognitive adaptate varstei cronologice, fiind integrat cu success in gradinita cu program normal.

Hidrocefalie https://ro.wikipedia.org/wiki/Hidrocefalie
Hemipareza spastica https://www.romedic.ro/hemipareza-spastica

Recuperare motorie pentru pacientii cu diagnostic neurologic: hidrocefalie interna si hemipareza spastica


YouTube
Facebook
Instagram