RECUPERARE PEDIATRICA

Inchide

Asociatia KinetoBebe impreuna cu UNICEF Romania au dezvoltat un Ghid practic de stimulare motorie pentru dezvoltarea bebelusului.

Ghid „Stimulare prin miscare. 40 de exercitii pentru stimularea dezvoltarii bebelusului”

Primul an de viata este esential pentru dezvoltarea creierului, a corpului si a metabolismului, stimularea motorie fiind principala activitate pentru atingerea acestor obiective.

Este important ca parintii, buncii, cat si întreaga familie sa cunoască etapele de dezvoltare pentru a putea fi alaturi bebelusului pe parcursul copilariei sale astfel incat sa parcurga toate etapele dezvoltarii fizice și psihice. Stimularea motorie timpurie prin exercitii si jocuri favorizeaza o buna dezvoltare, atat din punct de vedere motor, cognitiv, cat si socio-afectiv.

Dezvoltarea motorie a copilului face parte din evoluția sa si il ajuta sa devina un adult sanatos.

In aceste conditii Asociatia KinetoBebe impreuna cu UNICEF Romania au dezvoltat un Ghid „Stimulare prin miscare. 40 de exercitii pentru stimularea dezvoltarii bebelusului”.

Ghidul contine 4 fise de grafice a etapelor principale de dezvoltare motorie a bebelusului in primul an de viata si 40 de exercitii practice de stimulare motorie, grupate pe etape de varsta. Aceste exercitii pot fi realizate de parinti, bunici sau alte persoane care au grija de copil. Ele se pot realiza usor, acasa in mediul familiar al copilului. 

Ghidul poate fi descarcat GRATUIT de aici: https://s9.ro/1hlt

Venind in intampinarea nevoilor copiilor si parintilor Asociatia KinetoBebe a lansat acest Ghid gratuit pentru a combate efectele intarzierilor motorii create de stimularea limitata a copiilor in contextul in care accesul la specialisti este limitat in aceasta perioada pandemica.  

„Vedem zilnic in centrele noastre de kinetoterapie bebelusi care se resimt dupa perioada lunga in care nu au vizitat un specialist si nu au fost stimulati motor in mod adecvat varstei lor. Ghidul realizat de kinetoterapeutii pediatri ai asociatiei face parte dintr-un program profilactic in care incurajam parintii sa se familiarizeze cu etapele corecte de dezvoltare motorie a copiilor si sa ii ajute sa stimuleze corect bebelusii pentru ca acestia sa faca achizitiile motoriii la timp. Exercitiile de stimulare motorie sunt facute pentru a ajuta bebelusul prin joc si joaca astfel incat sa fie momente placute alaturi de familie.” declara Raluca Chisu, fondatoarea Asociatiei KinetoBebe.

Exercitii pentru stimularea dezvoltarii bebelusului


Recicleaza -alege sa fii sustenabil la orice varsta!

Recicleaza si primesti minute de terapie gratuita – o campanie Asociatia KinetoBebe în colaborare cu Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor.

Asociatia KinetoBebe, în parteneriat cu Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB), lanseaza luna aceasta campania „Salveaza natura de mic, alege sa fii sustenabil la orice varsta!”. În cadrul acestei campanii, Asociatia KinetoBebe va transforma produsele reciclate de beneficiarii serviciilor sai în minute gratuite de terapie.

Pe langa serviciile medicale pe care le ofera, Asociatia KinetoBebe din Bucuresti promoveaza un stil de viata sanatos si se implica în educarea tinerilor si a copiilor în aceasta directie. Astfel, de-a lungul timpului, a lansat numeroase proiecte si campanii de educare parentala si informare a familiilor si specialistilor cu privire la primii ani de viata ai copiilor, la dezvoltarea neuromotorie a acestora si mai ales la modalitatile de stimulare prin terapie si miscare a copiilor pentru o viata sanatoasa. Proiectele respective au fost inspirate din nevoile identificate în familiile copiilor tipici si atipici, precum si din întrebarile specialistilor din întreaga tara.

Convinsi ca demersul de a recicla ar trebui inclus în stilul de viata al fiecaruia dintre noi, membrii echipei KinetoBebe au decis lansarea campaniei „Salveaza natura de mic, alege sa fii sustenabil la orice varsta!”, care se aliniaza cu succes misiunii Asociatiei.  Aceasta începe din luna noiembrie, urmeaza sa se desfasoare pe termen nelimitat si are drept scop impulsionarea oamenilor sa se implice activ si continuu în procesul de reciclare.

 “Membrii Asociatiei KinetoBebe si beneficiarii nostri vor fi implicati activ în campania de reciclare. Pentru impulsionarea participarii beneficiarilor în aceasta campanie, asociatia va transforma produsele reciclate de ei în minute gratuite de terapie.” afirma Raluca Chisu, Presedinte Asociatia Kinetobebe.

În cadrul campaniei, echipa SNRB va pune la dispozitia Asociatiei KinetoBebe materiale informative, cutii de reciclare care vor fi amplasate în centrele acesteia si vor trimite voluntari la fata locului pentru a informa corespunzator parintii si copiii cu privire la reciclare si beneficiile acesteia pe termen mediu si lung. Astfel, cei care se vor implica activ vor putea primi ore gratuite de terapie în schimbul produselor reciclate pe care le vor aduce în centrele KinetoBebe.

“Ne bucura sa vedem astfel de initiative si ne simtim onorati ca cei de la Kinetobebe ne-au ales ca si parteneri în acest demers. Speram sa fie un exemplu pozitiv pentru cat mai multe asociatii si firme din Romania. “, Elena Gaspar Ion, Presedinte SNRB.

SNRB este o organizatie care se ocupa exclusiv de reciclarea bateriilor de toate tipurile. ( detalii aici https://www.snrb.org/ ). Prin initiativele pe care le are, SNRB urmareste sa  atraga copiii în proiecte în cadrul carora îsi dezvolta abilitati de argumentare, de cercetare si dezbatere, dar se si informeaza corespunzator, devenind pe deplin constienti fata de nevoia impetuoasa de a stopa fenomenul de distrugere a planetei, care în prezent pare de neoprit.

Centrul de Recuperare Pediatrica KinetoBebe ofera servicii de kinetoterapie, psihologie si logopedie pentru copii cu varste cuprinse între 0 si 16 ani. În acest scop, are înfiintare trei centre active în care deruleaza constant programe de recuperare. (vezi detalii: https://asociatia.kinetobebe.ro)

Asadar, daca doriti ca, pe langa sanatatea fizica si psihica a copiilor vostri, sa contribuiti si la asigurarea unui mediu natural cat mai curat si mai îngrijit pentru acestia, dati curs invitatiei de a recicla si veti beneficia de tratamente gratuite în cadrul campaniei „Salveaza natura de mic, alege sa fii sustenabil la orice varsta!”

Cu ganduri bune si multumiri anticipate pentru sustinere si implicare,

Echipa KinetoBebe si SNRB


Terapia Senzoriala in Centrele KinetoBebe

Terapia Snoezelen este o terapie care conduce la starea de bine, de liniste si de relaxare, reduce stresul, agresivitatea si creaza conditii optime pentru asimilarea informatiilor furnizate de celalalte terapii din programul terapeutic clasic.

In urma castigarii Grantului  „Electrica pune Romania într-o alta lumina”(2019) cele trei Centre de Recuperare ale Asociatiei KinetoBebe au fost dotate cu elemente tehnice pentru terapia senzoriala care fac parte din Kit-ul Snoezelen.

Astfel vor creste rezultatele terapeutice si se va asigura continuitatea progresului terapeutic. Stimulii care sunt inglobati in aceasta metoda terapeutica sunt lumina, muzica, vibratiile, obiectele placute la atingere, dezvoltarea acestor stimuli fiind esentiala pentru copiii cu tulburari senzoriale si dizabilitati severe.

Prin folosirea kitului se intervine in cazul copiilor cu deficit de intelect, ADHD, paralizii cerebrale, tulburari emotionale, autism, tulburari de stres scolar, autism virtual.; dar este utilizata si pentru  copiii fara nevoi speciale, copii care doresc sa se relaxeze, sa participle la jocuri senzoriale, sa isi dezvolte inteligenta emotionala, se poate stimula limbajul si facilita comunicarea.

Elementele de terapie senzoriala sunt complementare terapiei clasice de recuperare si ajuta in atingerea obiectivelor terapeutice.

Dotarea Centrelor KinetoBebe s-a facut in urma castigarii  Grantului  „Electrica pune Romania într-o alta lumina”(2019) cu proiectul “Lumina in terapia de recuperare”.

Multumim Electrica pentru incredere!


#StamActivi

Ascociatia Kinetobebe impreuna cu Allianz – Tiriac Asigurari au demarat un parteneriat de lunga durata in beneficiul copiilor.

De-a lungul anilor am fost sustinuti in diferite proiecte de la dotarea salilor de kinetoterapie cu aparatura performanta de recuperare pediatrica la desfasurarea unor proiecte pentru parinti si copii prin care promovam sportul, miscarea si dezvoltarea corecta a bebelusilor si copiilor.

Astfel 6 Sali de terapie au fost dotate cu mese de kinetoterapie electrice Bobath care permit terapeutilor si copiilor o mai buna realizare a manevrelor kinetice.

Incepand cu luna aprilie 2020 am demarat numeroase proiecte prin care am promovat sportul si miscarea necesare copiilor care au fost privati de plimbari in aer liber in perioada starii de urgenta.

Webinar “Cum se dezvolta motor bebelusul meu? 4-6 luni” in cadrul programului KinetoBebe Scoala.

Webinarul are drept scop informare corecta a parintilor cu bebelusi in legatura cu principalele etape de dezvoltare neuromotorie a copilului, exemple de exercitii pentru stimulare motorie la domiciliu, modalitati de transport, raspunsuri personalizate la intrebarile parintilor.

Cursul este sustinut de kt. Georgiana Tudoran , kinetoterapeut cu experienta de peste 15 ani in kinetoterapie pediatrica!

Pe parcursul celor 6 cursuri on-line desfasurate pana in prezent au beneficiat de sfaturile, informatiile si ajutorul specialistilor nostri aproximativ 357 de parinti .

Webinar #Stam_activi – care a avut 12 sesiuni de programe de gimnastica on-line sustinut de kinetoterapeut Bianca Paraschiv . Programul s-a adresat copiilor cu varsta de peste 5 ani si a avut un impact major asupra celor 65 de familii participante la curs.

# Facem_sport_acasa – Fise cu exercitii de stimulare motorie a copilului pe diferite grupe de varsta.

Mutumim pentru sprijin si ajutor Allianz – Tiriac Asigurari !


Studiu: Efectele Covid–19 asupra activitatilor fizice si a comportamentului la copii

Peste 30 % dintre copii au modificari de comportament si 27. 7 % dintre ei au modificari de greutate, ca urmare a sedentarismului si a lipsei de miscare .

Conform celui mai nou sondaj al Asociatiei KinetoBebe – „Studiu cu privire la activitatile fizice si evolutia dezvoltarii motorii a copiilor in perioada martie – decembrie 2020

Rezultate
Studiul a fost realizat pe un esantion de 745 parinti (parinti de fete – 54,3%, parinti de baieti -45,7%, varsta medie a copiilor – 4,3 ani) de pe tot teritoriul Romaniei, din mediul rural si urban.
Datele cu cel mai mare impact care reies din strudiu sunt:

Click aici pentru studiu integral

Concluzii

Schimbarile pe termen scurt in desfasurarea activitatilor fizice si a comportamentului sedentar datorat efectelor perioadei pandemice Covid 19, pot sa devina permanente si sa aiba efect indelungat asupra starii de sanatate a copiilor. Reducerea activitatii fizice, poate duce la modificari de postura, aparitia bolilor cardiovasculare, risc crescut de instaurare a diabetului, depresiei sau a diferitelor dependente. Este necesara elaborarea de politici publice si actiuni, care sa diminueze efectele sedentarismului la copii, cauzat de masurile luate pentru reducerea infectiilor Covid 19.


GALILEO – terapia pe baza vibratiilor

Galileo este un dispozitiv medical utilizat in terapie care se bazeza pe vibratii (VT) de intensitate diferita. 

Am demarat parteneriatul Kinetobebe – Castol Romania pentru sustinerea dotarii Centrelor KinetoBebe cu dispozitivul Galileo pentru a facilita recuperarea motorie pediatrica .

Ce este Galileo? Este un dispozitiv medical utilizat in terapie care se bazeza pe vibratii (VT) de intensitate diferita. Galileo se bazeaza pe misarea naturala a mersului uman. Mișcarea de alternare laterala a lui Galileo stimuleaza un model de miscare similar cu mersul uman. Miscarea rapida a platformei de antrenament determina o mișcare de înclinare a pelvisului, la fel ca in timpul mersului, dar mult mai frecvent. Pentru a compensa, corpul raspunde cu contractii musculare ritmice, alternand intre partea stanga și cea dreapta a corpului.

Patologii pediatrice carora se adreseaza terapia pe baza vibratiilor:

Paralizii cerebrale (PC) – tetrapareza, hemopareza, parapareza
Distrofie Musculara Duchenne (DMD)
Scolioza

Beneficiile terapiei VT:

Prin utilizarea terapiei VT  dorim atingerea obiectivelor de recuperare a copiilor diagnsticati cu diferite tipuri de paralizii cerebrale, distrofie musculara si scolioza si  castigarea abilitatilor de motricitate grosiera.

Terapia VT este complementara programului de kinetoterapie clasica

Galileo System https://stimdesigns.com/galileo-concept/galileo-basics/

Dotarea Asociatiei KinetoBebe cu acest dispozitiv a fost posibila cu ajutorul Castol Romania.


Abordarea terapeutica timpurie a nou-nascutului prematur

Pe 17 noiembrie  celebram impreuna Ziua Mondiala a Prematuritatii printr-un webinar gratuit, adresat parintilor cu copii nascuti prematur, personalului medical si terapeutilor care ii au in grija, pentru ca doar impreuna putem oferi cea mai buna ingrijire acestor copii minunati. 

Micul prematur are de infruntat multe provocari odata cu venirea sa pe lume si, tine de noi sa ii oferim cadrul optim pentru a reusi sa aiba o copilarie fericita si o viata normala.

Pentru ca aceasta sa se intample este nevoie ca imediat dupa nastere si pana la aproximativ 2 ani copilul prematur sa treaca printr-un protocol de evaluare si interventie atat clinic, motric dar si neurologic.

Atingerea nivelului optim de dezvoltare se va realiza doar daca sunt cunoscute particularitatile prematuritatii si se intervine precoce pentru stimularea neuro-motorie a copului.

Psih. Adina Dumitrescu si kt. Iulian Nicolae va invita la o discutie despre prematuritate in care vor fi abordate urmatoarele teme:

Cum participi la acest webinar?

Pentru a te inscrie trebuie sa completezi formularul de mai jos:

https://forms.gle/Z8oex8nYFEJHDSeM7

Cum se va desfasura webinar-ul?

In urma validarii inscrierii si acceptarii politicii de protectie a datelor personale veti primi link-ul aplicatiei Zoom Meeting pentru logare in momentul inceperii cursului.

 Link-ul va fi transmis pe adresa dvs. de e-mail de pe adresa inscrieri@kinetobebe.ro (va rugam sa verificati atat in inbox cat si in spam).

Pentru o buna desfasurare a cursului, va rugam sa tineti pe toata perioada microfunul pe MUTE si va rugam ca intrebarile sa le scrieti pe CHAT.

Sursa foto: canva.com


Webinar – “Cum se dezvolta motor bebelusul meu?

Webinarul are drept scop informarea corecta a viitorilor parinti si a parintilor cu bebelusi nou-nascuti in legatura cu principalele etape de dezvoltare neuromotorie a copilului, exemple de exercitii pentru stimulare motorie la domiciliu, conform varstei, modalitati de transport, raspunsuri personalizate la intrebarile parintilor.

Asociatia KinetoBebe impreuna cu partenerul Fundatia Vodafone Romania au initiat incepand cu luna aprilie 2020 proiectul on-line “Cum se dezvolta motor bebelusul meu? 0- 3 luni” in cadrul programului KinetoBebe Scoala.

Cursul este sustinut de kt. Andreea Voicu, kinetoterapeut cu experienta de peste 11 ani in kinetoterapie pediatrica!

Pe parcursul celor 8 cursuri on-line desfasurate pana in prezent au beneficiat de sfaturile, informatiile si ajutorul specialistilor nostri aproximativ 370 de parinti .

Multumim Fundatiei Vodafone Romania pentru ajutorul si sprijinul acordat Asociatiei KinetoBebe pe intreaga perioada a starii de urgenta.


YouTube
Facebook
Instagram