top of page
  • KinetoBebe

Hiperlaxitatea ligamentara

Actualizată în: 29 mar. 2023

Hiperlaxitatea ligamentara reprezinta mobilitatea crescuta intr-o articulatie sau mai multe articulatii, astfel ca acestea au grade mai mari de miscare decat este fiziologic.


Copiii se pot naste cu mobilitate crescuta la glezne astfel ca se observa anumite pozitii la picioare, de exemplu in valg (flexia piciorului este mare, in unele cazuri piciorul se poate aduce pana la gamba).


Coapsele in hiperabductie (se observa pozitia coapselor care de cele mai multe ori sunt lipite de planul de sprijin cand copilul sta pe spate) la sugari ne indica o hiperlaxitate in articulatie.


Atunci cand copiii se ridica si merg se observa pozitia picioarelor si a genunchilor in incarcare, deoarece suporta toata greutatea corpului si sunt supuse multor forte. Inca de la primii pasi este ideal sa faceti un control la medicul ortoped si la un kinetoterapeut pentru a examina articulatiile copilului dumneavoastra.


La copiii care merg independent se poate observa daca au o mobilitate crescuta la nivelul genunchilor, prin incurbarea in spate a acestora. La copiii sanatosi, indiferent de varsta nu intrebuie antrenata mobilitatea peste limita normala a articulatiei. Daca se fac exercitii sau ii duceti la anumite sporturi, ei trebuie antrenati in limitele fiziologice de miscare.


Sportivele care fac gimanstica au hipermobilitate globala aceasta fiind atat innascuta, cat si antrenata.


Care probleme pot aparea daca are copilul hiperlaxitate ligamentara?

  • Dureri – acestea apar in timpul unui efort fizic, chiar si la mers. Desi copilul are 3-4 ani el semnaleaza parintelui ca nu mai vrea sa mearga pe jos, prefera joaca statica decat sa alerge sau sa se catare.

  • entorse frecvente – fie ca vorbim de glezne sau genunchi, pot aparea traumatisme pentru ca articulatia nu este stabila din cauza ligamentelor ce sunt intinse.

  • suprasolicitari articulare – in timp toate elementele ce formeaza articulatia pot fi influentate.

  • deviatii articulare (la glezne, coloana).


Ce putem face daca are copilul hipermobilitate?

  • Sport – este necesar sa-l antrenam in activitati fizice pentru a-si antrena musculatura si a compensa instabilitatea din articulatie. Nu vom solicita copilul mai mult decat poate!!

  • Daca se observa de sugari aceasta hiperlaxitate este necesar sa inceapa kinetoterapia. Cu cat mai repede cu atat mai bine!


Se vindeca hipermobilitatea / hiperlaxitatea ligamentara?

Nu putem vorbi de o “vindecare” dar, prin exercitii fizice /kinetoterapie se mentine o stabilitate activa articulara, astfel ca nu se agraveaza aparand deviatii.

Astfel creste forta musculara, influenteaza postura corecta, stimuleaza proprioceptorii articulari, evita deviatii ce pot aparea atat local, cat si in alte articulatii ca urmare a modificarii pozitiei corpului.

2.497 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page