RECUPERARE PEDIATRICA

Inchide

Hiperlaxitatea ligamentara

Hiperlaxitatea ligamentara reprezinta mobilitatea crescuta intr-o articulatie sau mai multe articulatii, astfel ca acestea au grade mai mari de miscare decat este fiziologic.

Copiii se pot naste cu mobilitate crescuta la glezne astfel ca se observa anumite pozitii la picioare, de exemplu in valg (flexia piciorului este mare, in unele cazuri piciorul se poate aduce pana la gamba).

Coapsele in hiperabductie (se observa pozitia coapselor care de cele mai multe ori sunt lipite de planul de sprijin cand copilul sta pe spate) la sugari ne indica o hiperlaxitate in articulatie.

Atunci cand copiii se ridica si merg se observa pozitia picioarelor si a genunchilor in incarcare, deoarece suporta toata greutatea corpului si sunt supuse multor forte. Inca de la primii pasi este ideal sa faceti un control la medicul ortoped si la un kinetoterapeut pentru a examina articulatiile copilului dumneavoastra.

La copiii care merg independent se poate observa daca au o mobilitate crescuta la nivelul genunchilor, prin incurbarea in spate a acestora. La copiii sanatosi, indiferent de varsta nu intrebuie antrenata mobilitatea peste limita normala a articulatiei. Daca se fac exercitii sau ii duceti la anumite sporturi, ei trebuie antrenati in limitele fiziologice de miscare.

Sportivele care fac gimanstica au hipermobilitate globala aceasta fiind atat innascuta, cat si antrenata.

Care probleme pot aparea daca are copilul hiperlaxitate ligamentara?

Ce putem face daca are copilul hipermobilitate?

Se vindeca hipermobilitatea / hiperlaxitatea ligamentara?  

Nu putem vorbi de o “vindecare” dar, prin exercitii fizice /kinetoterapie se mentine o stabilitate activa articulara, astfel ca nu se agraveaza aparand deviatii.

Astfel creste forta musculara, influenteaza postura corecta, stimuleaza proprioceptorii articulari, evita deviatii ce pot aparea atat local, cat si in alte articulatii ca urmare a modificarii pozitiei corpului.

YouTube
Facebook
Instagram