top of page
  • KinetoBebe

Evaluarea IQ-ului la copii cu ajutorul testului WISC

Actualizată în: 29 mar. 2023

WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children) este considerat testul de inteligenta „standard de aur” la nivel mondial pentru copii cu varsta cuprinsa intre 6 și 16 ani si 11 luni. Ca atare, este o componenta importanta a fiecarei evaluari psiho-educaționale. Evalueaza inteligenta si funcţiile cognitive la copii. Este testul care iti permite sa cunosti in profunzime abilitatile cognitive ale copilului, printr-un raport personalizat si aprofundat.


WISC - instrument in psihologia clinica
  • WISC este utilizat nu numai ca test de inteligenta, ci și ca instrument clinic.

  • Acesta poate fi folosit ca parte a unei evaluari pentru a diagnostica tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și dizabilitățile de invatare, de exemplu. Acest lucru a fost sugerat de insusi David Wechsler în 1958.

  • WISC poate fi, de asemenea, utilizat pentru a evalua dezvoltarea cognitiva a copilului, in raport cu varsta cronologica a acestuia. Scorurile foarte ridicate sau foarte scazute pot sugera factori care contribuie la dificultati de ajustare in contexte sociale care prezinta probleme in acceptarea unei astfel de diversitati de dezvoltare (sau care nu pot acomoda mai mult decat un anumit nivel de functionare cognitivă ridicata).


Evaluare: Individuala, cu psiholog autorizat.

Testul este validat pe populatia Romaniei, avizat de Colegiul Psihologilor din Romania. Testarea se inchieie cu un RAPORT individualizat, livrat pe email de psiholog care va permite sa aflati numeroase aspecte legate de dezvoltarea cognitive a copilului. Aceasta va permite ulterior sa ii puteti oferi copilului sustinere pentru nevoile sale de dezvoltare.


Ce masoara un test de IQ?

Un test de IQ masoara capacitatea de a sta in sarcina, la un moment dat, si de a rezolva sarcina, în ordinea crescatoare a dificultatii. Sarcinile inseamna itemi de rezolvat, prezentati secvential. Scorurile obținute de copil la toate subtestele sunt combinate pentru a forma un scor al inteligentei care reprezinta abilitatea copilului, in comparatie cu grupul sau de varsta.

Ce masoara WISC?

Intelegere verbala, Rationament perceptiv, Memorie de lucru, Viteza de procesare si CIT – IQ (reprezinta scorul pentru factorul G sau functionarea intelectuala generala (IQ).


Durata testare: 1 – 2 h, depinzand de varsta copilului si de viteza lui de parcurgere a testului.


Autor:

Psiholog clinician, psihoterapeut




961 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page