RECUPERARE PEDIATRICA

Inchide

Are copilul meu o intarziere in dezvoltarea limbajului?

Cu totii cunoastem copii care inca nu au folosit primele cuvinte simple (ex: „mama”, „tata”, „apa”,etc.) desi au ajuns la varsta de 1 an si jumatate. Este acesta un motiv pentru care parintii ar trebui sa consulte un specialist in logopedie sau mai pot astepta un timp pana sa se intervina in acest sens?

Intarzierea in dezvoltarea limbajului presupune o serie de semne care trebuie urmarite de catre parinti:

In cazul in care copilul prezinta cel putin unul dintre aceste semne, este necesar sa fie evaluat de catre un specialist care va stabili daca este vorba despre o intarziere in dezvoltarea limbajului si daca aceasta este asociata si cu alte dificultati. De asemenea, logopedul va stabili un plan de interventie si va alege metodele potrivite in vederea stimularii limbajului receptiv si a celui expresiv.

Nu este copilul prea mic pentru interventie?

Interventia timpurie in cazul intarzierii in dezvoltarea limbajului este extrem de importanta pentru ca decalajul dintre achizitiile copilului si reperele de dezvoltare conform varstei cronologice sa nu se agraveze in timp si pentru a se evita consecintele ulterioare care pot sa apara in plan scolar. Daca nu se intervine in vederea recuperarii, intarzierea in dezvoltarea limbajului poate produce o serie de dificultati precum:

YouTube
Facebook
Instagram