RECUPERARE PEDIATRICA

Inchide

Copilul tau mananca mai mult decat de obicei in aceasta perioada?

Ati observat ca cel mic vine si va spune ca ii este foame la o ora dupa ce a mancat? Sau ca simte nevoia sa rontaie ceva in permanenta? Acest comportament reprezinta ceea ce specialistii numesc mancatul emotional.

mancatul emotional

Izolarea este o perioada diferita si dificila pentru copii. Intregul lor program s-a schimbat: nu mai ies afara nici macar pentru drumul pana la gradinita/scoală si inapoi. Sa nu mai vorbim despre ora de joaca din curtea gradinitei sau din parc. Acum cursurile se desfasoara online iar activitatile fizice sunt realizate in casa (gasiti idei de jocuri pentru copii la noi pe pagina).

Cu toate ca cei mici sunt obisnuiti sa petreaca mult timp inauntru, speram ca le limitati in continuare accesul la tableta si televizor si ca le gasiti activitati interesante de facut in casa.

Copiii simt ca le lipseste ceva in aceasta perioada si, este posibil sa recurga la mancare pentru a compensa acest lucru.

Pentru a evita ca acest comportament sa devina metoda lor de a face fata situatiilor stresante, este nevoie sa le oferiti alternative de gestionare a emotiilor din aceasta perioada: furie, tristete, plictiseala sau anxietate.

Mancatul pe fond emotional poate duce la o stima de sine scazuta si la evitarea colegilor si atunci cand perioada de izolare se va incheia. In plus, acesta se poate transforma in mancat compulsiv si poate duce la obezitate.

Prin mancatul pe fond emotional se reprima emotii si astfel descarcarea emotionala sanatoasa nu are loc.

Ce puteti face?

Autor
Psiholog Roxana Guramba

YouTube
Facebook
Instagram